İcra Ve İflas Hukuku Nedir?
İcra ve iflas hukuku alacaklıların, borçluların borçlarını ödememesi halinde devlet gücüyle alacaklarını tahsil etmelerini sağlayan bir hukuk dalıdır. Ayrıca icra hukuku ve iflas hukuku olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. İcra hukuku, borçlunun malvarlığının bir kısmı ile bir veya birden fazla alacaklıya karşı olan borcunu tahsil etme yollarını ve usullerini düzenlemektedir.
İflas hukuku ise borçlunun tüm malvarlığı ile bütün alacaklılarına karşı olan borcunu tahsil etme yollarını ve usullerini düzenlemektedir. İcra ve iflas hukuku alacaklı ve borçlu arasındaki ilişkilerin karmaşık ve hassas bir konudur. Özellikle bu alandaki hukuki işlemler için bir icra ve iflas avukatı ile iletişime geçmek ve yardım almak önemlidir.
İcra hukuk davası nedir?
İcra ve iflas hukuku kapsamında icra davası, alacaklının borçluya karşı alacağını tahsil etmek için başvurduğu bir yasal süreçtir. Özellikle bu süreçte alacaklı, icra ve iflas hukuku çerçevesinde çeşitli yasal yollara başvurarak borçlunun malvarlığı üzerinde hak sahibi olabilmektedir.
İcra davası temel amaçları arasında alacaklının alacağını tahsil etmesini sağlamak, borçlunun borcunu ödeme imkanını araştırmak ve borcun ödenmesi halinde alacaklının mağduriyetini gidermek yer almaktadır. İcra davası ilamlı ve ilamsız olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
İlamlı icra alacaklının, borçluya karşı mahkemeden bir ilam (icra mahkemesi kararı) almış olması durumunda başvurulan yol olurken ilamsız icra ise alacaklının, borçluya karşı mahkemeden bir ilam almamış olması durumunda başvurulan yol olmaktadır.
İcra ve iflas avukatı ne iş yapar?
İcra ve iflas avukatı, icra ve iflas hukuku çerçevesinde alacaklı veya borçluya hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti veren kişilerdir. İflas ve icra avukatı görevleri arasında şunlar yer almaktadır;
- İcra ve iflas kanunu ve ilgili mevzuat hakkında bilgi sahibi olmak
- Alacaklı veya borçluya hukuki danışmanlık hizmeti vermek
- İcra takibinin başlatılması ve takibi
- İtirazların ve davaların takibi
- Tahsilat işlemleri
- İflas ve konkordato davaları
- Malvarlığı değerlendirme ve satış işlemleri
- Hukuki yazışmaların hazırlanması
İcra ve iflas hukuku kapsamında tüm bu yükümlülükler sabittir.
İcra ve iflas hukuku hangi davaları kapsar?
İcra ve iflas hukuku, alacaklıların alacaklarını tahsil etmelerini ve borçluların borçlarını ödemelerini düzenlerken, alacaklı ve borçlu arasındaki ilişkiyi resmi kurallar eşliğinde kanunlara dökmektedir. İcra ve iflas hukuku kapsamında yer alan davalar şunlardır;
- Para alacaklarının tahsili
- Teslim alacaklarının tahsili
- Menfi tespit davası
- İtirazın iptali davası
- Tasarruf işleminin iptali davası
- İflas davaları
İcra mahkemesi tarafından bu davalar görülmektedir.
İcra ve iflas hukuku hangi hukuk dalına girer?
Ekonomik düzenin sağlanması ve ticari işlemlerin güvenliğinin korunması için önemli olan icra ve iflas hukuku, alacaklıların haklarının korunmasını ve alacaklarını tahsil etmelerini sağlarken, borçluların mali durumlarının düzeltilmesine ve yeniden iş hayatına atılmalarına imkan vermektedir.
Özellikle icra ve iflas hukukunun hangi hukuk dalına girdiği ise merak edilmektedir. İcra ve iflas hukuku, özel hukukun bir alt dalıdır ve borçlar hukuku ile yakın ilişkisi bulunmaktadır.
İcra hukukunun bölümleri nelerdir?
İcra hukuku, alacaklının alacağını tahsil etmesine ve borçlunun da korunmasına imkan sağlayan önemli bir hukuk dalıdır. İcra hukuku, ekonomik düzenin sağlanması ve ticari işlemlerin güvenliğinin korunması açısından da büyük önem taşımakta ve icra ve iflas avukatı bu noktada önem kazanmaktadır. İcra hukukunun bölümleri ise şunlardan oluşmaktadır;
- Takip hukuku
- Tevkifat hukuku
- İtirazlar hukuku
- İflas hukuku
İcra ve iflas davalarına hangi mahkeme bakar?
İcra ve iflas hukuku kapsamında davalar, alacaklıların alacaklarını tahsil etmelerine ve borçluların mali durumlarının tasfiye edilmesine ilişkin davalardır. Ayrıca özel bir yargılama usulüne tabi olan ve icra ve iflas hukuku kanunu ile düzenlenen davalardır.
İcra ve iflas davalarına bakan mahkemeler ise farklılık göstermektedir. İcra davaları, icra daireleri ve icra mahkemesi tarafından yürütülmektedir. İflas davaları ise ticaret mahkemeleri tarafından yürütülmektedir.
İcra davalarında avukatlık ücreti
İcra davalarında icra avukatı ücreti, genellikle baro tarafından yayımlanan ücret tarifesine göre belirlenmektedir. Ücret tarifesine göre icra takiplerinde icra ve iflas avukatı ücreti, takip konusu alacağın %10’u ile %15’i arasında değişmektedir.
İcra avukatı ücreti, avukat ve müvekkili arasında yapılan sözleşmeye göre belirlenmektedir. Ücret, peşin veya taksitle ödenebilmektedir. Dava kazanılması halinde, icra ve iflas avukatı ücreti ve diğer masraflar da borçlu tarafından karşılanmaktadır.