Miras Hukuku Nedir?

Miras hukuku, bir kişinin ölümü üzerine mal varlığının nasıl paylaşılacağını düzenleyen hukuk dalıdır. Bu hukuk dalı miras bırakanın  vasiyetnamelerinin yürütülmesi, mirasın kimlere ve nasıl dağıtılacağını, mirasçıların hak ve yükümlülüklerini, miras sebebiyle doğabilecek ihtilafların nasıl çözüleceğini ve mirasın vergilendirilmesini kapsamaktadır. Miras hukuku aile hukukunun bir alt dalı olarak kabul edilmektedir. Ayrıca hem malvarlığı hem de kişisel haklar açısından önemli etkilere sahiptir.

Miras avukatı ne iş yapar?

Miras hukuku avukatı, hukuka özgü dava ve anlaşmazlık durumlarıyla ilgili hukuki danışmanlık sağlayan kişidir. Miras hukuku konusunda uzmanlaşmış avukatlar miras davaları ve ilgili hukuki konularda müvekkillerine yardımcı olmak amacıyla faaliyet göstermektedir. Ayrıca bu uzmanlar, zaman zaman miras hukuku avukatı olarak tanımlanmaktadır.

Mirasçı kimdir?

Mirasçı, bir bireyin ölümüyle birlikte miras bırakanın mal varlığına hak sahibi olan kişiye denilmektedir. Kanun kapsamında mirasçılar yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılar olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmaktadır. Bir kişinin mirasçı statüsünü elde edebilmesi için, miras bırakanın ölüm anında hayatta olması gerekmektedir; yaşamayan biri mirasçı olarak kabul edilememektedir.

Miras avukatı neden önemlidir?

Hukuk düzeni tarafından sağlanan miras hakkı, çoğu zaman bireylere ekonomik avantajlar sunmaktadır. Ancak zaman zaman mirasçılar için potansiyel riskler içeren miras borçları gibi pasif unsurları da beraberinde getirmektedir.

Avukatsız bir miras davası yürütülmesi, mirasçıların miras paylarını kaybetmelerine veya üçüncü tarafların haksız kazanç elde etmelerine yol açabilecek durumlar yaratma potansiyeline sahiptir.

Bu nedenle, bu alanda uzmanlaşmış bir avukatın rehberliği mirasçılar için hem hukuki haklarını koruma hem de miras süreçlerini daha etkili bir şekilde yönetme açısından önemli bir rol oynamaktadır.

Miras hukuku davaları nelerdir?

Miras hukuku, kişilerin ölümü sonrasında mal varlıkları üzerinde yapmak istedikleri tasarrufları, ölüm karinesinin varlığı durumunda veya gaipliğine karar verilmesinden sonra mirasa konu malların (tereke) yasal mirasçılar ve diğer mirasçılar arasında pay edilmesini incelemektedir.

  • Mirastan yoksunluğun tespiti davası
  • Miras sözleşmelerinden doğan davalar
  • Mirasın paylaştırılması yoluyla ortaklığın giderilmesi davası
  • Mirasçılık belgesi verilmesi davası
  • Vasiyetnamenin iptali davası

Genel olarak miras Hukuku avukatı tarafından destek verilen davalardır.

Miras hukuku hangi hukuk dalına girer?

Miras hukuku kişiliğin ölümle sona ermesinden sonra kişinin mallarının ve borçlarının mirasçılarına geçmesine yardımcı olan bir özel hukuk dalıdır. Miras hukuku avukatı desteği ile miras bırakanın ölümü ile birlikte kalan miraslarla ilgili olan tüm sorunlar çözüme kavuşturulmaktadır.  

Miras davasında avukat masraflarını kim öder?

Miras davalarında miras hukuku avukatlık ücretleri endişe konusu olmaktadır. Miras hukuku avukatı masrafları genel olarak miras bırakanın malvarlığından karşılanmaktadır. Ancak mahkeme kararıyla, taraflar veya miras paylaşımına dahil olan kişiler de masrafları üstlenebilmektedir. Taraflar arasında anlaşmazlık durumunda ise mahkeme, masrafların nasıl paylaşılacağına dair bir karar da vermektedir.

Miras hukuku avukatlık ücretleri, genellikle vekalet ücreti terimiyle anılmaktadır. Miras hukuku avukatlık ücretleri, davanın sonucunda mahkeme tarafından belirlenmektedir. Davayı kaybeden taraf, genellikle davayı kazanan tarafın avukatına vekalet ücreti ödemekle yükümlüdür. Ancak davayı kazanan tarafın vekalet ücretini alabilmesi için, davanın değeri belirli bir miktarın üzerinde olmalıdır.  

Miras avukatı ücretleri

Miras hukuku avukatlık ücretleri, Avukatlık Kanunu’nun 164. maddesi tarafından düzenlenmektedir. Avukatın alacağı vekalet ücreti avukatlık sözleşmesi ile belirlenmektedir. Fakat genel olarak Türkiye Barolar Birliği, her yıl geçerli olan ücretleri belirlemektedir.

Miras hukuku avukatlık ücretleri davanın türüne ya da davanın değerine göre değişim gösterebilmektedir. Bu nedenle avukat seçerken bu faktörler de dikkate alınmalıdır.